Home » Recepten » Pannenkoeken (vegan en 'classic' basisrecept)

Pannenkoeken (vegan en 'classic' basisrecept)

geschikt voor alle pannenkoekmixen

Panash mix Naturel
moment ontbijt, lunch of avondmaaltijd
duur 30 minuten
moeilijkheid makkelijk

Zelf pannenkoeken maken? Dit is een makkelijk recept op basis van onze pannenkoekmixen. Je kunt dit basis recept gebruiken voor alle varianten!

Hoe werkt het?

  1. Er zijn twee tabellen, dus kies eerst of je je pannenkoeken met melk en eieren of vegan wilt klaarmaken.
  2. Kies uit de tabel daarna hoeveel pannenkoeken je wilt klaarmaken: 2, 4 of 14 (het hele blik).
  3. Lees op dezelfde rij in de tabel hoeveel pannenkoekmix je daarvoor nodig hebt.
  4. Daarna hoeveel (koe-)melk en eieren je nodig hebt. Óf hoeveel havermelk en appelmoes.

Dit is de 'classic' manier met melk en eieren

Pannenkoeken Panash Mix (Koe-)melk Eieren
2 50 gram 120 ml 1
4 125 gram 300 ml 2
14 400 gram 1 liter 4

Vegan bereidingswijze met plantaardige melk en appelmoes

Pannenkoeken Panash Mix Havermelk Appelmoes
2 50 gram 100 ml 20 gram (1 eetlepel)
4 125 gram 250 ml 40 gram (2 eetlepels)
14 400 gram 850 ml 100 gram (5 eetlepels)

En nog wat plantaardige olie om in te bakken. Gebruik een olie die niet verbrandt bij hoge temperaturen (bijvoorbeeld kokosolie of arachide-olie). Boter kan natuurlijk ook, maar dan wel eentje geschikt voor bakken en braden.

In plaats van havermelk kun je ook een andere plantaardige melk gebruiken. Let er wel op dat sojamelk iets dikker is en dat je waarschijnlijk iets minder van nodig zult hebben.

Stap 1. Meng alle ingrediënten

Weeg de gewenste hoeveelheid van de pannenkoekmix en doe deze in een grote beslagkom. Zeven is niet nodig. Voeg vervolgens de natte ingrediënten toe (melk en eieren / appelmoes) toe en klop met een garde tot een glad beslag. Is het beslag nog te dik, doe er dan wat extra melk bij.

Als je in één keer de hele mix (400 gram) klaarmaakt, werk dan in twee stappen; eerst de helft van de eieren / appelmoes en melk tot een glad beslag kloppen en dan pas de andere helft. 

Stap 2. Bak de pannenkoeken

Verhit wat olie of boter in een koekenpan en schep er een soeplepel beslag in. Hou de pan schuin en draai rond zodat de hele bodem bedekt is. Afhankelijk van hoeveel beslag je in de pan hebt gedaan en hoe groot de pan is, moet je er misschien een klein beetje bij doen of juist iets minder.

Laat de pannenkoek op middelhoog vuur bakken tot de bovenkant droog is en de onderkant goudbruin. Draai de pannenkoek om en bak nog een minuutje. Herhaal met de rest van het beslag. Houd de pannenkoeken warm onder een deksel of een bord tot al het beslag op is.

Serveer de pannenkoeken!

Je kunt ze serveren met vers fruit, schenkstroop of poedersuiker. Probeer ook eens Griekse yoghurt met honing en tijm! Heerlijk! Tast maar toe!