Home » Never-fail pannenkoeken - 5 tips om de lekkerste pannenkoeken te bakken

Never-fail pannenkoeken - 5 tips om de lekkerste pannenkoeken te bakken

Gepubliceerd op 21 februari 2020 om 12:02

Bijna iedereen heeft weleens pannenkoeken gebakken! Toch lukt het niet iedere keer om de lekkerste pannenkoeken te bakken. Hoe dat komt en wat je er tegen kunt doen, leggen we hier uit in 5 tips. Volg deze guidelines voor never-fail pannenkoeken en je zult bekendheid krijgen als de pannenkoek-koningin of -koning! (Al was het maar bij je familie en vrienden :-)

In het kort komt het neer op deze 5 tips

1. Gebruik de beste pan die je hebt

2. Pannenkoeken bak je in een hete pan

3. Laat je beslag even met rust!

4. Boter of olie maken je pannenkoeken lekkerder

5. Wees agile bij het bakken

1. Gebruik de beste pan die je hebt

Lekkere pannenkoeken kun je in verschillende koekenpannen bakken. Dit kunnen koekenpannen zijn van plaatstaal, gietijzer of aluminium die dan weer afgewerkt worden door ceramiek, een anti-aanbaklaag, geëmailleerd of olie (vooral bij gietijzer). 

Bij het bakken moet de pan de pannenkoek 'loslaten' als deze gaar is. Dat doen ze bijna allemaal, maar soms moet je er wat vet in doen om dit proces te vergemakkelijken. Voor de meeste mensen is een koekenpan met een anti-aanbak laag het makkelijkste om mee te werken. Deze pannen zijn gemaakt voor gerechten die je heet bakt en waarvan je niet wilt dat ze kleven aan de pan, denk aan omeletten, burgers of pannenkoeken. Onze koekenpan tip: gebruik je beste anti-aanbak koekenpan die je hebt en koop niet meteen de duurste pan voor je pannenkoeken. Ervaar wat het beste werkt bij jouw pan en hou dat vervolgens aan! Een soort op maat gemaakte gebruiksaanwijzing. Het maakt overigens niet uit of je een crêpe pan met een lage rand gebruikt of een gewone koekenpan met een wat hogere rand. Beiden zijn geschikt.

2. Pannenkoeken bak je in een hete pan

Ok, toegegeven, dit ligt wel heel erg voor de hand, maar toch doen we dit niet altijd consequent. Ook bij ons mislukt de eerste pannenkoek vaker wel dat niet. Dat komt overigens niet alleen omdat de pan niet heet genoeg is, maar omdat er zich nog geen vetlaagje heeft gevormd of omdat de pan juist te heet is. 

Als je een pannenkoek in een hete pan bakt, ontstaat er een reactie waarbij het ei stolt en het pannenkoekenbeslag transformeert tot een heerlijke pannenkoek. Wanneer dat snel gebeurt in een hete pan laat de pannenkoek makkelijk los van de bodem, wordt wat bruiner (Maillard reactie) en kun je de pannenkoek makkelijk omdraaien.

Is je koekenpan niet heet, dan kook je je pannenkoekbeslag en dat wil je niet. Is je anti-aanbak laag niet goed, dan blijft de pannenkoek plakken en krijg je geen goede bruining (karamellisatie).

Onze hete pan tip: accepteer dat de eerste pannenkoek mislukt, gebruik het als leerervaring om de juiste temperatuur van je pan te krijgen en een 'vetlaagje' op de bodem. De rest lukt dan zeker!

3. Laat je beslag even met rust!

Heb je tijd, laat je beslag dan even rusten. Dat geeft de gluten in je beslag de tijd om meer verbindingen met elkaar te maken. Glutenvorming ontstaat meteen als je de (plantaardige) melk toevoegt aan de pannenkoekmix. Laat je het beslag even rusten, dan vormen zich meer glutenverbindingen en wordt je pannenkoek meer één geheel (wat steviger en elastischer) waardoor je ze makkelijker kunt bakken. Hoe lang moet je het beslag laten rusten? Minimaal een uur in de koelkast. Optimaal is 2,5 uur. Daarna maakt het niet zoveel meer uit. Overigens zorgen niet alleen de glutenverbindingen voor een mooie pannenkoek, ei helpt hier ook bij.

4. Boter of olie maken je pannenkoeken lekkerder

Waarom boter of olie gebruiken in mijn anti-aanbak koekenpan? Dat heb ik toch niet nodig? Alhoewel vet in je pan vaak niet meer nodig is, zorgt vet voor twee dingen: smaak en betere bruining. Vet - en dan met name boter - zorgt voor een extra romige, volle smaak die je toevoegt aan je pannenkoek. Het tweede wat boter of olie doet met je pannenkoek is dat het zorgt voor een betere bruining. Gebruik je geen vet, dan wordt je pannenkoek vrij egaal bruin en dat zorgt voor een wat branderige smaak en hardere pannenkoek. Boter of vet zorgen ervoor dat je pannenkoek wat onregelmatig licht bruin wordt. Kijk maar naar de afbeeldingen. De eerste is een pannenkoek gebakken met vet of boter en de tweede afbeelding zonder.

5. Wees agile bij het bakken

Pannenkoeken kun je op honderd verschillende manieren bakken. Je kunt een crêpe pannetje of gewone koekenpan gebruiken met of zonder boter of olie. En dan nog welk meel gebruik je? En plantaardige melk of koemelk? Eieren of toch maar vervangen door iets anders. Daarom is onze laatste tip: wees flexibel bij het bakken. Hieronder de 3 meestvoorkomende problemen en wat je ertegen kunt doen.

1. Te dik of dun beslag. Je beslag moet mooi kunnen vloeien om de bodem van je pan te bedekken. Is het te dun, dan gaat dit te snel en wordt de pannenkoek al bruin bij het verdelen van het beslag. Te dik beslag gaart niet zo goed; de bodem wordt eigenlijk te bruin, terwijl de bovenkant maar niet droog wil worden (zodat je het kunt draaien). Het beslag moet mooi van je lepel of garde aflopen, denk yoghurt (maar dan wat dunner). De oplossing is gelukkig simpel: een beetje melk erbij voor te dik beslag of een beetje pannenkoekmix erbij voor te dun beslag. Voeg een beetje melk/meel toe en bak je pannenkoek. En misschien moet je daarna nog een keertje aanpassen. Dat is niet erg. :-)

2. Verbrande pannenkoeken. Meestal komt dit doordat de koekenpan te heet is, maar het kan ook komen doordat er suiker is toegevoegd aan het beslag (bijvoorbeeld bij crêpes) of doordat de boter is verbrand. Wat moet je doen? Verlaag in alle gevallen de temperatuur van de koekenpan. Met een beetje geduld kun je het beslag blijven gebruiken voor de mooiste pannenkoeken.

3. Pannenkoeken vallen uit elkaar bij het bakken. Dit gebeurt vaak als je ei vervangt door iets anders. Ei is moeilijk te vervangen; het zorgt er niet alleen voor dat je pannenkoeken lekker luchtig worden, maar ook dat ze goed van structuur zijn. Het houdt alles bij elkaar. Twee tips: gebruik een schepje maizena (bindmiddel) en laat je beslag een uurtje (liefst 2,5 uur) rusten. Als het dan nog niet goed bakt, is er wat anders aan de hand. Bijvoorbeeld te veel suiker of vet in het beslag dat de glutenvorming tegengaat. De makkelijkste manier is dan om gewoon opnieuw te beginnen. :-)

Gebruik deze tips voor het bakken van de mooiste en lekkerste pannenkoeken. Heb je een vraag of zelf een tip om te delen, dan kan dat hieronder! We zijn benieuwd naar je reactie! Veel bakplezier! Ashwien en Reena.


 »

Reactie plaatsen

Reacties

Dennie
6 maanden geleden

Hi Panashers, dank je wel voor de leuke tips! Hebben jullie nog suggesties als je geen anti-aanbak koekenpan hebt/gebruikt? Groeten.

Ashwien
6 maanden geleden

Dank je voor je reactie. Boter/olie en een voldoende hete koekenpan zijn een goede eerste stap om te voorkomen dat de pannenkoeken aanbakken.

Gebruik vooral bij de eerste pannenkoek ruim boter of olie. Olie dan het liefst eentje die tegen hoge temperaturen kan, zoals kokosolie of arachide-olie (dat gebruik ik zelf ook). Een combinatie kan ook, maar dat doe je dan vooral voor de smaak (boter heeft vaak meer smaak dan olie). Voor het niet-kleven heeft dat verder niet veel effect.

Na de eerste pannenkoek ontstaat een soort vetlaagje op de koekenpan en dat is een soort anti-aanbaklaag voor de rest van de pannenkoeken. Ook medium heet blijven bakken zodat de pannenkoekbeslag snel stolt en daardoor vanzelf loslaat van de bodem.

Succes ermee!

Mark
6 maanden geleden

Leuk stukje! Vooral dat Agile bakken ;)