kardemom peulen groen bruin
Sharing is Caring - Panash Blog

Panash ingrediënten: kardemom - Koningin der specerijen

Door Jane Sauer. Mango, kardemom, citroengras en cacao. Waar komen al deze ingrediënten voor de Panash pannenkoekmixen nu eigenlijk vandaan? Lees deze serie artikelen, waarin een voor een de belangrijkste ingrediënten worden besproken. Dit keer is het tijd voor kardemom!

Indiase invloeden

De Mango & Kardemom pannenkoekmix, een smaakcombinatie met een bijzondere achtergrond, Ashwien en Reena hebben namelijk Indiase roots. “Onze oosters geïnspireerde pannenkoekmix combineert twee klassiekers: mango en kardemom.

Deze Indiase combinatie heeft het licht zoete en fruitige van mango aangevuld met de warme smaak van kardemom. Onze 'Indiase' pannenkoekmix is een heerlijke combinatie van frisse mango en geurige kardemom”, aldus Ashwien en Reena.

Koning der specerijen

Kardemom komt uit Zuid-India en Sri Lanka en wordt daar ook wel de ‘Koning der specerijen’ genoemd. Het is een van de duurste specerijen ter wereld (na saffraan en vanille). Dit kruid bestaat al zo lang dat de herkomst lastig te achterhalen is.

 

Waarschijnlijk komt de specerij oorspronkelijk uit India, Sri Lanka en Indonesië. De eerste vermeldingen over kardemom komen uit Soemer (zuidelijk deel van Mesopotamië, tegenwoordig Irak) en de Ayurvedische literatuur in India.

Uit de latere geschiedenis blijkt dat de Romeinen er, in de eerste eeuw na Christus, grote hoeveelheden van importeerden. Zij gebruikten het in de keuken voor het eten, als hulp bij de spijsvertering en als ademverfrisser.

Peultjes

Kardemom zijn peultjes met daarin kleine donkere zaadjes. Het zijn gedroogde, dikke papierachtige peulen. Die zaadjes kunnen in zijn geheel of gemalen gegeten worden. De zaadjes kunnen uit de peul worden verwijderd en gemalen of de peul wordt licht gekneusd en in zijn geheel gebruikt om de unieke smaak af te geven. 

Bruine kardemom

Kardemom is de naam voor twee plantensoorten uit de gemberfamilie: Elletaria Cardamonum (groene kardemom) en Cardamomum Amomum (bruine kardemom). Ze zijn verwant, maar verschillen in smaak en in uiterlijk. In de meeste recepten met kardemom wordt de groene soort bedoeld.

De bruine kardemom komt uit de Himalaya en wordt ook wel 'bastaardkardemom' genoemd. Deze is veel groter en robuuster van smaak en aroma. De gedroogde, donkerbruine, ruwe peulen bevatten donkere plakkerige zaden met een rokerig kamferaroma. Het wordt vrijwel alleen in hartige gerechten gebruikt.

Groene kardemom

De smaak van de zaadjes van de gewone of groene kardemom is citroenachtig, licht floraal met een vleugje eucalyptus. Kardemom heeft net als laurier en rozemarijn vleugen van kamfer en eucalyptus.

Als lid van de gemberfamilie heeft de specerij ook citrus- en bloemensmaken. Afhankelijk van de herkomst, is de smaak van eucalyptus of de citrus- en bloemensmaken overheersend. 

Voor zoete en hartige gerechten

De frisse smaken zijn een goed tegenwicht tegen vet, vooral bij ingrediënten waarbij de complexe smaak kan schitteren, zoals noten, chocolade of room. Kardemom wordt vaak in Indiase en West-Aziatische gerechten gebruikt, zoals in curry's, rijstgerechten en in snoep.

In Scandinavië en Nederland wordt de specerij gebruikt in fruitige toetjes en gebak. In het Midden-Oosten is kardemom een van de ingrediënten van het kruidenmengsel ras-el-hanout en in Turkse koffie wordt kardemom ook gebruikt.

Naast de combinatie met mango, zijn er ook andere goede smaakcombinaties mogelijk. Kardemom en abrikoos bijvoorbeeld. In Denemarken wordt kardemom gecombineerd met abrikozen in 'Deens' abrikozengebak, jam en crumbles. In de deelstaat Kashmir in India worden gedroogde abrikozen gepocheerd in kardemomsiroop. 

Ben je benieuwd naar het andere essentiële ingrediënt in de Mango & Kardemom pannenkoekmix van Panash? Wij zullen je er meer over vertellen in het volgende artikel in deze serie.

 

Reageer

Je mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn aangegeven *