gember
Sharing is Caring - Panash Blog

Panash ingrediënten: gember – zoet en pittig!

Door Jane Sauer. In de Gember & Citroengras pannenkoekenmix wordt het ingrediënt gember gebruikt. Gember en pannenkoeken is een lekkere combinatie; het zoete en pittige van de gember past goed bij de zachte smaak van pannenkoeken. In de serie artikelen waarin de belangrijkste ingrediënten van Panash worden besproken, is gember vandaag aan de beurt.

Gember is de wortelknol van de gemberplant. Het is een specerij met een uitgesproken smaak. De knol komt van oorsprong uit Azië, waarschijnlijk uit India. Het gebruik van gember is al heel oud.

Zo wordt de specerij beschreven in de oude teksten van de Mahabharata uit India. De officiële naam van gember is ‘zingiber’, afgeleid van het Sanskriet woord ‘singabera’, dat ‘gewei’ betekent. Deze naam is aan de wortelknol gegeven omdat deze een beetje op een gewei lijkt. 

Wereldwijd gegeten

Gember wordt in diverse keukens ter wereld gebruikt. Van China, Japan en India tot het Midden-Oosten, de Caraïben en het noorden van Afrika. Het is een van de meest geconsumeerde specerijen ter wereld. Ook wordt het tegenwoordig op verschillende plaatsen gekweekt.

In het middeleeuwse Engeland was gember een must, waar het in de kroegen in poedervorm over het bier werd gestrooid. In Nederland wordt het vooral gebruikt in koek en gebak, zoals in gemberkoek, ontbijtkoek en speculaas.

De knol is het hele jaar verkrijgbaar en wordt twee keer per jaar geoogst. De eerste oogst levert een kleine, zachte en jonge wortelstok met dunne schil op. Bij de tweede oogst wordt een vezelige en intenser smakende variant geproduceerd.

Deze laatste kun je meestal in supermarkten en groentewinkels kopen. Jonge gember heeft een lichtroze teint, een mildzoete smaak en is een beetje sappig. Deze hoeft voor het koken niet geschild te worden vanwege de dunne schil. Bewaar de jonge gember afgesloten in de koelkast. Oudere gember kun je buiten de koelkast bewaren. 

Pittige knol

De wortelknol gebruik je om gerechten op smaak te brengen. Je eet het niet puur. Afhankelijk van de plek waar de gember is verbouwd, kunnen de smaken onderling verschillen. In het algemeen hoort verse gember naar citroen, hout en aarde te smaken en een beetje pittig te zijn.

De belangrijkste bestanddelen zijn gingerol en shogaol, die voor de pittige smaak zorgen. Gember bevat de nodige vitaminen en mineralen voor onze gezondheid. Denk hierbij aan B1, B2, B6, vitamine C, calcium, ijzer, magnesium en zink.

Gember is in vele vormen verkrijgbaar: vers, gemalen, gedroogd in plakjes, gekonfijt en geglaceerd. De wortelstok is bruikbaar voor zoete en hartige gerechten door de peperig zoete smaak: van gemberkoek tot tajine.

Jonge gember wordt ingemaakt in de Japanse keuken in en wordt gegeten met sushi en sashimi.  

Heilzame eigenschappen

Naast het gebruik als smaakmaker, wordt gember ook veelal gebruikt als kruidengeneesmiddel in voornamelijk Aziatische en Arabische landen. In de Chinese en Indiase geneeskunde wordt gember voorgeschreven vanwege zijn heilzame eigenschappen. Zo zou gember bijvoorbeeld ontstekingen remmen, de spijsvertering bevorderen en je lichaam verwarmen.

Proef deze smaakmaker eens zelf. Gebruik de Gember & Citroengras pannenkoekmix en maak deze vegan Aziatische pannenkoekjes met groentevulling en pinda-dip. Eet smakelijk!

Reageer

Je mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn aangegeven *