boekweit bloem
Sharing is Caring - Panash Blog

Panash ingrediënten: boekweit - geen graan, maar een zaadje

Door Jane Sauer. In het vorige artikel in deze serie hebben we het gehad over de exotische vrucht mango. Lees deze serie artikelen, waarin een voor een de belangrijkste ingrediënten worden besproken. Dit keer is het tijd voor boekweitmeel, een ingrediënt dat je terug kunt vinden in alle Panash mixen.

Alle pannenkoekmixen van Panash bevatten biologisch speltmeel en boekweitmeel. Boekweit is geen tarwe, bevat geen gluten en wordt geteeld voor de zaden waar vervolgens boekweitmeel van wordt gemaakt.

Het heeft een licht nootachtige smaak en is uitstekend geschikt voor pannenkoeken. Alle Panash pannenkoekmixen bevatten wat van dit ingrediënt. Waarom? Vanwege de smaak, de goede voedingsstoffen en het komt de textuur van de mixen ten goede. 

Kruidachtige plant

Boekweit (Fagopyrum esculentum) is een kruidachtige plant uit de duizendknoopfamilie (Polygonaceae). Het is een eenjarige plant met een rechtopgaande, vertakkende rode stengel. De bladeren zijn driehoekig tot hartvormig. De bloei kan al vanaf zes weken beginnen en gaat dan tot dertig dagen door. Voordat de bloei ten einde komt bevat de plant al rijpe vruchten.

Het eetbare zaad zit vast aan de dunne stelen. De boekweitkorrels zijn vruchtjes van die plant. De vruchtjes hebben een driehoekige vorm. Ze bevatten een roodbruine dop. Ze zien er ongeveer uit als beukennootjes, maar dan iets kleiner (ongeveer 6 millimeter lang). Het dopje wordt verwijderd en kan dan tot meel worden gemalen. 

Chinees gewas

Oorspronkelijk komt boekweit uit China. Waarschijnlijk is het een cultuurgewas dat uit een droog deel van China kwam, een gebied grenzend aan Mongolië of Tibet. Via de zijderoute werd het door de Mongolen aan het eind van de middeleeuwen naar het oosten van Europa gebracht en verspreidde zich naar centraal en het westen van Europa.

Boekweit wordt in Nederland verbouwd, maar er wordt ook veel geïmporteerd vanuit China. In het voorjaar wordt boekweit gezaaid en de oogst volgt in de nazomer.

Hierna worden de korrels een aantal weken gedroogd op het veld. Boekweit wordt tegenwoordig niet veel verbouwd, omdat de opbrengst onzeker is. Dit komt doordat de plant gevoelig is voor weersomstandigheden, die in Nederland onvoorspelbaar en wisselvallig zijn.

Ook zijn de korrels niet allemaal op hetzelfde moment rijp voor de oogst, hierdoor gaat er een deel van de opbrengst verloren. Zo werd er in de 19e eeuw zo’n acht procent van het landbouwareaal gebruikt voor de productie van boekweit, na de Tweede Wereldoorlog is het vrijwel verdwenen.

Goede voedingsstoffen

Boekweit heeft veel weg van graan. In voedingsmiddelen is het dan ook op dezelfde manier verwerkt. Je kunt het ingrediënt terug vinden in ontbijtgranen, koek, brood of pannenkoekmixen.

Maar boekweit is geen graan, daarom kun je het niet vergelijken met graanproducten. Het is wel een aanvulling op je voedingspatroon omdat het goede voedingsstoffen bevat.

Zo is boekweit rijk aan vitamine B1, vitamine B6, vezels, koolhydraten en diverse mineralen zoals magnesium, fosfor en kalium. Omdat het geen graan is, bevat het geen gluten. Het is voedzaam en licht verteerbaar.

Het meel kan goed worden gemengd met granen, dit vormt een goede basis voor pannenkoeken. Daarom heeft Panash ook voor dit ingrediënt gekozen.

nog niet gemalen boekweit zaadjes

Reageer

Je mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn aangegeven *