Zijn pannenkoekenmixen glutenvrij?
Sharing is Caring - Panash Blog

Zijn pannenkoekenmixen glutenvrij?

Door Jane Sauer. Tegenwoordig verdiepen meer en meer mensen zich in de ingrediënten van hun voedsel. Ze willen weten of het plantaardig is, of het glutenvrij is en hoeveel zout en suiker het bevat. Hoe zit het nou met pannenkoekmixen? Is deze bijvoorbeeld glutenvrij? We zullen je vertellen wat de gebruikelijke ingrediënten zijn van de mixen, wat het verschil is met glutenvrije pannenkoekenmixen en waarom haver als ingrediënt zo gezond is.

 

Eiwit voor stevigheid

Eerst even een korte uitleg over gluten. Wat is dat eigenlijk? Gluten is een eiwit dat in bepaalde granen voorkomt. Denk bijvoorbeeld aan spelt, tarwe en rogge. Gluten geeft het deeg de stevigheid en elasticiteit. Zo krijg je luchtige broodjes en stevige pannenkoekjes. Lees hier meer over gluten.

 

Ingrediënten van pannenkoeken

De meeste pannenkoekmixen van de bekende merken bevatten een mix van tarwebloem, boekweitmeel, roggemeel en/of volkoren havermeel. De mixen zijn makkelijk in gebruik en je hebt al snel een stapel pannenkoeken gemaakt. Voor een heel pak voeg je 2 eieren en 800 ml halfvolle melk toe aan de mix en je klopt dit door elkaar. Als de mix klaar is, zet je een koekenpan of een speciale pannenkoekenpan op het vuur en je laat een beetje boter in de pan smelten. Dan voeg je het beslag toe en bak je de pannenkoeken. Zo’n heerlijke lekkernij kan iedereen maken!

De eieren, melk en boter bevatten geen gluten. Maar de pannenkoekenmixen bevatten wel gluten. Dus voor mensen die de auto-immuunziekte coeliakie hebben, glutensensitief zijn of een glutenallergie hebben, zijn deze mixen niet geschikt. Daarnaast zijn er ook meer Nederlanders die uit gezondheidsoverwegingen een gluten-arm dieet volgen. Aangezien deze groep in Nederland steeds groter wordt, zijn er ook alternatieve pannenkoekenmixen op de markt gebracht die geen gluten bevatten.

 

Glutenvrije pannenkoekmixen

Eigenlijk zijn er veel meelsoorten die geen gluten bevatten. Denk bijvoorbeeld aan amandelmeel, teffmeel, havermeel, kikkererwtenmeel, boekweitmeel en kokosmeel. Deze soorten worden vooral in buitenlandse keukens gebruikt. In de glutenvrije pannenkoekenmixen van de bekende merken zit bijvoorbeeld rijstmeel, aardappelzetmeel, maïszetmeel en boekweitmeel verwerkt. Wel glutenvrij, maar alsnog niet zo heel gezond. Dit komt doordat er onnodige ingrediënten zijn toegevoegd zoals zout en suiker. Door het toevoegen van deze ingrediënten worden de pannenkoeken groot en dun. Maar minder gezond. Lees hier meer over de ingrediënten bij andere merken. 

 

Havermeel als basis voor pannenkoeken

Panash heeft voor de glutenvrije variant gekozen voor het ingrediënt havermeel, ook wel havermoutmeel genoemd. Volgens de EU hoort havermeel echter bij de granen met gluten. Haver zelf bevat geen gluten, maar tijdens het oogsten, het transport, de opslag in de molen en bij de verwerking tot het eindproduct kan het soms nog in contact komen met andere graansoorten. Onze havermeel heeft minder dan 20 ppm, dat wil zeggen minder dan 20 ‘parts per million’. Met zo weinig gluten mogen wij onze pannenkoekenmix glutenvrij noemen.

Panash heeft gekozen voor havermeel omdat haver hoogwaardige voedingsstoffen bevat. Zo is het rijk aan vezels. Daarnaast is de pure smaak van het meel lekker. Het is een prachtig oerproduct.

 

Zaden uit Zuidwest-Azië

Tegenwoordig wordt er wereldwijd meer haver dan rogge geproduceerd, maar 95% hiervan is bestemd voor veevoer. De korrels van haver zijn de zaden van ‘Avena satvia’, een gras dat waarschijnlijk oorspronkelijk uit het zuidwesten van Azië komt. De zaden kwamen later in Europa terecht. In de Romeinse en Griekse Oudheid werd haver nog gezien als onkruid of ziek tarwe. Pas rond 1600 werd het een belangrijk gewas in het noorden van Europa. Dat had te maken met het klimaat, want haver groeit het liefst in een natte omgeving. In de huidige tijd zijn de Verenigde Staten en Groot-Brittannië de grootste haverconsumenten. Het wordt daar vooral gebruikt als ontbijtgraan in kant-en-klare muesli en granola.

Haver is van nature glutenvrij. Verwerking van het graan is moeilijk, vanwege de vastgehechte kafjes rond de korrel. Deze kafjes moeten eerst worden verwijderd, wat meer tijd kost in het verwerkingsproces. Ook bevat het 2 tot 5 keer zoveel vet als tarwe (maar nog steeds erg weinig, ca. 6,9 gram per 100 gram). Hierdoor bederft het sneller. Maar de voordelen van haver zijn belangrijker. Zo is haver rijk aan onverteerbare koolhydraten, de bèta-glucanen, die weer cholesterolverlagend zijn. Ook werkt het als een antioxidant. De antioxidanten beschermen weefsels en het DNA tegen vrije radicalen. Wat weer goed is voor je gezondheid en zelfs veroudering tegen zou gaan.

 

100% biologisch havermeel

De meeste pannenkoekenmixen zijn dus niet glutenvrij. Er zijn wel speciale glutenvrije mixen te koop, maar die bevatten helaas ook onnodige ingrediënten. De mix van Panash bevat 100% biologisch havermeel, dus geen onnodige toevoegingen. Ook als je wel gluten kunt verdragen is de glutenvrije mix een gezonde optie. Vervang de koeienmelk en eieren door plantaardige melk en een banaan en dan wordt het helemaal een gezond feestje voor je lijf.

 

Lees ook

 

Gebruikte bronnen

 

Reageer

Je mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn aangegeven *