hot honey
Sharing is Caring - Panash Blog

Hot Honey - De pittige Braziliaanse foodtrend

Hot Honey, wat is dat eigenlijk? Ik moest het ook even opzoeken. Hot Honey is honing gemengd met pepers. In Amerika is dit al een tijdje hot and happening. Deze trend zou volgens trendwatchers nog wel eens over kunnen waaien naar Nederland. Wij vertellen je er meer over!

Braziliaanse roots

Deze trend is al een tijdje populair in Amerika maar is eigenlijk afkomstig uit Brazilië. Het begon allemaal toen de Amerikaanse student Mike Kurtz in Brazilië aan het studeren was. Hij ging daar pizza eten en op de tafels stonden potten met honing met daarin chilipepers. Een bijzondere combinatie die heel lekker besprenkeld kon worden over de pizza. Mike was verkocht! 💛

Deze combinatie vond hij zo lekker dat hij het ook in Amerika wilde introduceren. Na maanden van experimenteren had hij de perfect combinatie gevonden en lanceerde het bij de pizzeria waar hij werkte. De klanten van de pizzeria raakten vervolgens zo enthousiast dat ze vroegen of ze de hot honey ook ergens konden kopen. Sindsdien is hot honey steeds populairder geworden en zijn er talloze variaties en merken op de markt.

Zoet en pittig in balans

Hot honey is eigenlijk gewoon honing gemengd met chilipeper of andere pepers. De combinatie van zoet en pittig komt hierin samen. Al eeuwen zijn mensen bezig om smaken met elkaar te combineren. Zo is ook de combinatie zoet en pittig ontstaan. De smaak wordt zo gewaardeerd omdat mensen het een goed balans van smaken vindt. De smaken versterken elkaar niet maar verzwakken het juist een beetje. Hierdoor is hot honey niet zo pittig als wordt beweerd. 

Het is niet lastig om te maken. Je verwarmt honing in een pannetje en snijd peper naar keuze bijvoorbeeld chilipeper, jalapeno peper of adjoema. Je voegt de peper daarna toe aan de honing en laat rustig verwarmen tot het net niet kookt. Laat dit vervolgens goed afkoelen en giet het in een potje. 

Is honing beter dan suiker? 

Honing is eigenlijk gewoon suiker en is dus niet beter dan suiker. Er zit in honing net iets meer water dan in normale suiker. Hierdoor bevat honing iets minder calorieën. Daarnaast komt honing van de bijen waardoor mensen denken dat het gezonder en natuurlijker is. Af en toe honing in wat yoghurt of over pannenkoeken kan geen kwaad maar gebruik het wel in mate. Wil je meer over suiker weten lees dan het blog over suiker.

Peperig gelukshormoon

Er bestaan heel veel verschillende soorten pepers. Pepers zijn smaakmakers en zorgen voor veel aroma in gerechten. In pepers zitten zaadjes en zaadlijsten die zorgen voor de pittigheid. Dit komt door het stofje capsaïcine. Het stofje bindt zich aan bepaalde hitte receptoren die zorgen dat je hersenen denken dat sommige lichaamsdelen in brand staan.

Hierdoor ga je meer zweten. Daarnaast wordt ook het ‘gelukshormoon’ endorfine aangemaakt wat zorgt voor stressvermindering en opfleuren van het humeur. Er zijn zelfs onderzoeken die bevestigen dat het stofje capsaïcine dat in pepers zit het risico op longkanker verlaagt. Wel kunnen pepers zorgen voor buikpijn bij mensen met het prikkelbaar darm syndroom.

Honing is natuurlijk lekker in de thee maar dat is niet het enige waarbij het gegeten kan worden. Vooral honing met een pittige touch past bij veel hartige maar ook zoete gerechten. Het begon allemaal in een pizzeria dus het past in ieder geval goed bij pizza, maar ook bij kip en in cocktails wordt het veel gebruikt.

Daarnaast kan het ook goed bij wafels en pannenkoeken gebruikt kunnen worden om een pittige touch aan je maaltijd te geven. De combinatie met camembert (al dan niet op je pannenkoek) kunnen we ook smakelijk aanbevelen! Zie hieronder voor het recept.

Wil jij het uitproberen, bekijk onze Hot Honey dan nu de webshop!

Vijg met hot honey

Bereidingstijd: 15 minuten

Personen: 4 personen  

Ingrediënten

  • 6 verse vijgen 
  • 150 gram camembert
  • 4 plakjes serranoham (optioneel)
  • 1 takje rozemarijn
  • 4 eetlepels hot honey
    1. Verwarm de oven voor op 200 graden. Was de vijgen en snijd ze kruislings door in vier partjes. Leg de vijgen in een ovenschaal en brokkel de camembert, serranoham en rozemarijn erover heen.
    2. Bak het voor ongeveer 6 minuten in de oven goudbruin. Serveer het op een pannenkoek en besprenkel met Hot Honey. Het kan ook op een toastje of los gegeten worden.

Reageer

Je mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn aangegeven *